Rincon-Bates Residence

Rincon-Bates Residence

Date: 2007 – 2009
Area: 2171 ft² / 201 m²

Washington, DC

This project furthers Studio Twenty Seven Architecture’s exploration of sustainable urban residential design. The original 1906 house represents the archetype of single family dwelling units in the city. The house had been renovated in the early 1970’s, but the interior space remained a series of compartmentally programmed rooms. The owners approached us with an open ended request, with stipulations to reconfigure the circulation pattern as well as a thoughtful consideration of the ecological impact of the project. The scope of work evolved through an investigation of sectional manipulations focusing on apertures, daylight and natural ventilation.

Awards | Press

2012 AIA DC | Washingtonian, Distinctive Residential Architecture
2012 World Interior Design, Hong Kong
2012 Eco Remodeling Green Architecture
2011 AIA VA Excellence in Interior Design
2011 Inform Magazine, No. Three
2011 Urban Turf Best Renovation by a Local Firm
2011 Jutarnji List, Croatia, August
2011 American Builders Quarterly
2010 AIA DC Award of Merit in Architecture
2010 Remodeling Magazine Design Award
2010 Remodeling October
2010 Front Row, Jordan

All photos copyright Hoachlander Davis Photography

Energy and water consumption are additionally minimized through the use of tank less gas-powered water heaters, new low-E glass windows and doors, bio-based insulation, low-flow plumbing fixtures and dual flush wall hung toilets, and all interior finishes are domestically resourced recycled and formaldehyde-free to improve indoor air quality.

Rincon-Bates Residence, Washington, DC Studio Twenty Seven Architecture
Rincon-Bates Residence, Washington, DC Studio Twenty Seven Architecture
Rincon-Bates Residence Washington DC Studio Twenty Seven Architecture

The architects’ strategy displaced the dark, musty interior with a sense of openness, both in plan and section, to create a more implicit series of relationships between traditionally separated hierarchical programs.

Rincon-Bates Residence StudioTwentySevenArchitecture - Kitchen Interior

The second floor is divided into two bedroom suites, connected by a tubular steel and glass bridge, enabling a two-story open space in the kitchen.

Studio Twenty Seven Architecture removed a section of the second level floor joists to carve a void through the middle of the house over the dining room, enabling shared light between all spaces, and introduced operable skylights to create a stack effect that controls ventilation.